söndag 11 september 2011

Recept på hälsobomb!

Ett lyxigt, gott och hälsosamt tillbehör till maten, min älskade favorit PESTO!
Det finns en mängd olika maträtter man kan använda den till: spagetti och köttbullar, egna hamburgare, räkor, tacos, lax, fäskpotatis, i sallader och faktiskt nästan till allt. Kanske inte blodpudding... :)

Inte nog med att den är fantastiskt god, den är även full av nyttigheter som håller oss friska.
Här kommer receptet på min favoritpesto och en liten förklaring till varför den är så hälsosam.

  • 1 kruka basilika
  • 70 g pinjenötter
  • 1,5 dl olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 120 g finriven parmesanost
  • liten nypa salt.
Gör så här:
mixa basilikabladen och pinjenötterna i en mixer eller matberedare tills det är finfördelat, men fortfarande små bitar kvar av nötterna.
Riv parmesanosten på den fina sidan av rivjärnet och blanda ner den med nötterna och basilikan.
Pressa ner vitlöken i samma skål och till sist, häll i oljan och saltet och rör om.
Blir den väldigt fast kan man fylla på med lite olja tills man får den konsistens man vill ha.
Blir det pesto kvar efter måltiden, lägg den då i en lite glasburk och häll ett lager olivolja på toppen så håller den sig bättre i kylen.

Hälsoeffekterna med pesto
Basilika: Underlättar matsmältningen och sänker blodsockerhalten.
Pinjenötter: Bra fett för hjärtat. Pinjenötter minskar även aptiten (vilket många av oss är ute efter). Dessutom är de antioxidantrika och skyddar därför våra celler mot fria radikaler.
Vitlök: Kan motverka cancer, hjärt-kärlsjukdom och förkylningar.
Parmesanost: Har en hög halt av protein, vitaminer och mineraler.
Olivolja: En mycket bra fettkälla samt att den skyddar kroppens celler mot oxidativ stress, den förhindrar alltså att vi åldras i förtid.

Gör nu din egen pesto och njut av smaken, hälsoeffekten och den fantastiskt lyxiga känslan av att ha gjort den alldeles själv!

Äntligen!

Nu har förkylningen lämnat mig som kom smygande under förra helgen. Jag kände av den redan under fredagen då vi flög ner till Stockholm och tjejemilen. Loppet och bastun efter loppet var nog bidragande till att den bröt ut, men så är det, bara att vila sig i form och komma tillbaka med full kraft.

I går morse kände jag mig i alla fall riktigt pigg och det var dags för den första löprundan på en vecka.
Äntligen fick jag bevis på att den tanke eller affirmation som har funnits i mitt huvud under en längre tid till slut har blivit sann.
Jag är en löpare, jag måste bara vara det! Jag har längtat under hela veckan av vila efter att få springa och benen har varit fulla av spring, fast hals, näsa och öron har sagt tvärtom.
Ibland när vi gör ett uppehåll med en viss aktivitet eller når ett mål som vi haft uppsatt, är det som att vi inte är tillräckligt motiverade till att fortsätta eller ta upp det igen, och då gör vi inte det.
Nu känner jag verkligen att trots förkylning och trots att Tjejmilen är genomförd så skriker mina ben fortfarande att de vill springa. Det glädjer mig enormt eftersom att tanken på att vara en löpare har lockat mig så länge.

Det var såååå skönt att få springa igen, att få den mentala kicken av att rusa fram efter vägen, att få höra favoritmusiken i öronen och att få känna sig hel och frisk!

Jag är en löpare!!