fredag 11 november 2011

Pulvermosets land

I går kväll var jag tillsammans med min man på Söråkers Folkets Hus för att lyssna på den enastående tillsatsspecialisten Mats-Eric Nilsson. Han är författaren till böckerna, Den hemlige kocken, Döden i grytan, Äkta vara, och nu den senaste boken, Smakernas återkomst. Hans föreläsning "Döden i grytan" var för tillfället omdöpt till "Pulvermosets land". Bara den rubriken är ju ganska talande...



Det var otroligt intressant att höra all statistik på innehåll i några av de vanliga hel- och halvfabrikat som finns, även om de flesta uppgifter redan var bekanta för mig. Det blir så slående när man presenterar det på sättet som han gör.
Alla tillsatser som vi får i oss genom kosmetiskt förskönad mat är enorm och hur livsmedelsproducenterna bara får göra som de gör är en gåta!

Visste ni förresten att guacumole, enligt klassiskt hälsosamt recept har ett innehåll av avokado på 90%, medans innehållet av avokado i den köpta texmex-burken vi kan hitta i tacohyllan endast är 1,5%.
Ännu värre var det med kantarellsoppan vi kan hitta förpackad i affären som faktiskt bara innehåller 0,5 % kantareller!!!

Det som är mest intressant eller tragiskt faktiskt, är att många av de färgämnen som finns i läsk och godis inte har så bra effekt på våra barn och deras koncentrationsförmåga, aktivitetsnivå och hälsa.

År 2005 ägnade vi i snitt 14 minuter per dag till vår matlagning och siffran för i år uppskattades så klart till ännu lägre än det. Vad hinner man på den tiden? Öppna förpackningen och värma den i micron??
Mats-Erics slutkläm och budskap var i alla fall att vi som konsumenter har en ganska stor makt då det kommer till vad affärerna säljer och inte. Blir vi mer medvetna och lär oss granska innehållsförteckningarna ordentligt så kan vi låta bli att köpa de ohälsosamma produkterna och därmed kommer de inte att finnas kvar så länge. Framför allt bör vi med tanke på vår egen och barnens hälsa sluta köpa skräpet om vi strävar efter hälsa och välmående...

Jag har under en längre period varit ganska kritisk när det kommer till innehållet i de livsmedel vi köper hem, men jag känner att jag nog ska använda förstoringsglaset ännu mer framöver.