torsdag 27 oktober 2011

Det hälsosamma ägget!


Ägg är ett av världens nyttigaste livsmedel och dessutom är det så gott!

Ägget innehåller massor av vitaminer, som A, D, B2, B12 och folat. Folat är ett B-vitamin som är värdefullt för oss kvinnor och speciellt för kvinnor som vill bli gravida, är gravida eller ammar. Ägg är dessutom en fantastisk proteinkälla, som jag personligen tycker att vi ska äta mycket mer av, än vad vi oftast gör (protein). I ett ägg finns ca 7 gram protein och det är högvärdigt protein som passar kroppens behov perfekt.

Gulan innehåller bra, hälsosamt fett, vitamin A, olika B-vitaminer och vitamin D, E och K, samt jod och järn. 
Nästan allt av äggets vitamin B2 finns i äggvitan. I både gulan och vitan finns magnesium, kalium, selen och niacin.

Behöver man av någon anledning näringsberika maten för barn, äldre eller andra som behöver extra energi är ägget det perfekta livsmedlet att använda. Just för att det har så bra energiinnehåll och för att det går att tillsätta ett ägg i nästan vilken måltid som helst. I mat, på mat, som pålägg, i smoothies, råa, stekta, kokta....hur som helst!

Får jag chansen att välja mellan "vanliga" ägg och ekologiska väljer jag alltid ekologiska, för då vet jag att de små hönorna har haft det ganska bra.

Det perfekta mellanmålet att ha med sig på jobbet eller när man är på språng är ett kokt ägg, enkelt att plocka upp ur väskan för att ätas direkt. Ägg mättar väldigt bra, vilket gör att vi slipper bli vrålhungriga innan det är dags för middag.

Många människor är rädda för att äta ägg för det sägs höja kolesterolvärdet, men så är det inte riktigt. Kroppen tillverkar eget kolesterol och produktionen styrs av hur mycket fett vi äter. Äter vi ett ägg så producerar kroppen mindre kolesterol själv. Ett ägg innehåller 1/5 av den kolesterol som kroppen tillverkar själv varje dag. Alla kan med gott samvete äta åtminstone ett ägg per dag utan att det påverkar kolesterolhalten i blodet.
De enda som bör undvika ägg i någon form är de som är äggallergiker.

Det finns bara fördelar med äggen, så ta och ägga upp er ordentligt nu ; )