fredag 1 juli 2011

Använd semestern för att samla energi!

Jag kan ärligt säga att mina tankar och mina beteenden inte alltid har varit hälsosamma.
I mitt "tidigare liv", mitt ohälsosamma liv, var ledighet förknippat med ledighet från ALLT...
Det innebar att när jag hade semester tog jag också semester ifrån den viktiga glädje-och energikällan MOTION. En annan sak som kom med detta var att jag tyckte att jag kunde "unna mig" allt det där goda som jag inte unnade mig i vanliga fall, men inte med måtta utan flera gånger om dagen. Inte bra... Det här resulterade så klart i att vågen visade flera kilo mer efter semestern än innan semestern, humöret var inte på topp och jag kände mig missnöjd med mig själv. Inte nog med att jag skulle tillbaka till jobbet, jag skulle dessutom tillbaka i form och i kläderna som inte satt bra.

Tänk vad bra att man kan förändra allt som man inte är nöjd med!

När jag för ett flertal år sedan insåg mitt eget värde och blev medveten om mitt beteende och dess följder, blev det en helt annan sak att ha semester!
Allt handlar om att vända på tankarna lite nu och då...

Här kommer mina bästa tips för att ge dig en energifylld semester och höst:
  1. Använd din lediga tid till att röra på dig lite mer än vanligt. Fysisk aktivitet är en stor del av vårt välmående. Det ger oss glädje, enegi, livskvalité, kreativitet, ett starkt hjärta och en vältränad kropp.
  2. Planer in när du ska motionera. Den bästa motionen är den som blir av :)
  3. Använd morgonen till träning. Det är en fantastisk start på dagen och du får mer energi till allt du vill göra.
  4. Börja i lagom dos. Går du ut för hårt kommer det inte att hålla i sig, då upplevs det bara som jobbigt. Ett bra mått att använda sig av är 30 minuters fysisk aktivitet om dagen, det är vad som behövs för att främja hälsan. Det kan variera i intesitiet, men du bör bli varm och känna att pulsen ökar.
  5. Tänk att du "unnar dig" träning istället för att se det som ett straff när du har ätit för mycket (ibland är det lätt att känna så). Välj en motionsform som du tycker om, det ska vara roligt!
  6. Ät god mat som du tror är nyttig och som ger bra energi. Undvik alla färdiga grillsåser och annat halvfabrikat. Det går att göra ännu godare saker själv utav bra och hälsosamma råvaror.
  7. Ät lagom stora portioner. Rör du på dig mindre under ledigheten än vad du gör på jobbet så går det inte åt lika mycket energi. (ofta gör vi tvärtom, vi äter mer när vi är lediga)
  8. Drick mycket vatten.
  9. Säg till dig själv att du är värd att ge dig själv bra vanor. Du ÄR värd allt bra! Dessutom kommer energin att vara på topp när det är dags att börja jobba igen.
  10. Njut av ledigheten och var i nuet så ofta du bara kan! Det kommer att ge dig en känsla av att semestern har varit längre. Dessutom kommer du att samla på dig många fler "guldkorn" att njuta av. När du är närvarande lägger du märke till/upplever fler saker som gör dig gott!
Så, gör nu så här: sätt dig ner med en god kopp kaffe eller thé på något mysigt ställe för dig själv (ge dig själv den här tiden) i 15 minuter. Ta fram papper och penna och skriv ner 3 saker som du ska göra för din hälsas skull under semestern. Skriv vad du ska göra, när du ska göra det, hur ofta och hur länge du ska göra det varje gång. När vi skriver ner saker och gör dem konkreta blir sannolikheten större att du gör dem.

Lycka till och ha en underbar energifylld semester!!