lördag 5 november 2011

Fredagsmys

Tänk vad mycket värderingar och känslor det ligger i ordet fredagsmys. För de allra flesta innebär det på något vis att äta och dricka gott. Vanan har vi alltid haft (och nu pratar jag för oss i vår familj) men uttrycket "fredagsmys" kom nog med första barnet, när han var stor nog att att förstå begreppet och dess innebörd.
Vi pratade om det senast ikväll vid middagsbordet, att det är något speciellt med känslan av fredag, något positivt. Frågan som har dykt upp i mitt huvuvd många gånger den sista tiden är, hur kan man mynta begreppet "tisdagsmys" eller "onsdagsmys" för att få fler mysiga dagar under veckan, och vad kan det bestå av om man vill utesluta de ohälsosamma inslagen?
Ska det vara sällskapsspel, en timmes spel med Wii sports resort, eller bara en pratstund där vi umgås lite extra mycket???
Det kan man ju fundera lite över..

Vi blir matade med reklam på tv:n där chips är det självklara valet vid fredagsmys. För vår familj har det inneburit glass i någon form en längre tid, men under veckan som varit kom vi överens om att  prova ett nytt koncept...fruktsallad :)
Varken vi eller barnen behöver vanan att bara för det är fredag så ska vi stoppa i oss en massa socker och konstiga tillsatser, därav beslutet.

Så ikväll var det alltså dags att införa den nya vanan. Det blev dock ingen fruktsallad, men ett härligt fat med olika goda frukter i bitar. Alla var nöjda och glada och tyckte att det var jättegott.
Frågan om glass kom upp en gång under kvällen men barnen köpte vår förklaring och sen var det bra med det...
Dessutom är det ju lördag i morgon och det känns som att "lördagsgodis" fortfarande får vara en regel för sötsaker hemma hos oss. Det är ett gammalt förhållningssätt till godis , men ett mycket bra sådant tycker jag!
Vi är alla olika, men tänk om det är så att vi vuxna ger våra barn vanor som inte gagnar deras hälsa, och tänk att det inte var svårare att ändra på...det handlar om att vilja och våga bryta vanan.
Vårt nya "fredagsmys" kommer att fortsätta innehålla frukter av all de slag och det passar oss utmärkt!