Det finns en mängd olika maträtter man kan använda den till: spagetti och köttbullar, egna hamburgare, räkor, tacos, lax, fäskpotatis, i sallader och faktiskt nästan till allt. Kanske inte blodpudding... :)
Inte nog med att den är fantastiskt god, den är även full av nyttigheter som håller oss friska.
Här kommer receptet på min favoritpesto och en liten förklaring till varför den är så hälsosam.
- 1 kruka basilika
- 70 g pinjenötter
- 1,5 dl olivolja
- 3 vitlöksklyftor
- 120 g finriven parmesanost
- liten nypa salt.
mixa basilikabladen och pinjenötterna i en mixer eller matberedare tills det är finfördelat, men fortfarande små bitar kvar av nötterna.
Riv parmesanosten på den fina sidan av rivjärnet och blanda ner den med nötterna och basilikan.
Pressa ner vitlöken i samma skål och till sist, häll i oljan och saltet och rör om.
Blir den väldigt fast kan man fylla på med lite olja tills man får den konsistens man vill ha.
Blir det pesto kvar efter måltiden, lägg den då i en lite glasburk och häll ett lager olivolja på toppen så håller den sig bättre i kylen.
Hälsoeffekterna med pesto
Basilika: Underlättar matsmältningen och sänker blodsockerhalten.
Pinjenötter: Bra fett för hjärtat. Pinjenötter minskar även aptiten (vilket många av oss är ute efter). Dessutom är de antioxidantrika och skyddar därför våra celler mot fria radikaler.
Vitlök: Kan motverka cancer, hjärt-kärlsjukdom och förkylningar.
Parmesanost: Har en hög halt av protein, vitaminer och mineraler.
Olivolja: En mycket bra fettkälla samt att den skyddar kroppens celler mot oxidativ stress, den förhindrar alltså att vi åldras i förtid.
Gör nu din egen pesto och njut av smaken, hälsoeffekten och den fantastiskt lyxiga känslan av att ha gjort den alldeles själv!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar