Denna fantastiskt goda rätt som är direkt tagen ur "Isodieten-kokboken" blev en perfekt middag efter en lång arbetsdag. Ett tips dock är att laga den när man har lite mer tid än vanligt, t.ex. under helgen, då inga hungriga trötta barn väntar på mat (tur att det finns frukt). Den tog tid att laga, men jag kan lova att resultatet var värt att vänta på :)
Moussaka (2 portioner)
- 300 g nötfärs 10%
- 1 1/2 aubergine
- 1/2 lök
- 2 tsk olja
- 1 morot
- 150 g krossade tomater
- 1 msk tomatpuré
- 3 dl minimjölk
- 2 tsk Maizena
- 40 g hårdost 10%
- salt och pepper
- muskotnöt
Ugn: 200 grader
Skär auberiner i skivor och strö salt över för att få ur vattnet, låt stå en timme.
Hacka och fräs löken i 1 tsk olja.
Smula ner köttfärsen och låt den bryna med.
Blanda ner riven morot, krossade tomater och tomatpuré.
Låt såsen småkoka under lock ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Rör ut maizena i lite av mjölken i en kastrull och koka upp. Späd med mjölken, lite i taget. Sjud i 5-10 minuter.Rör om då och då så att det inte bränner vid.
Tillsätt osten och smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
Lägg auberginerna i ett durkslag och låt rinna av, torka av skivorna med hushållspapper.
Bryn i 1 tsk olja på båda sidor och låt rinna av på hushållspapper.
Varva auberginer, köttfärsås och ostsås i en ugnsfast form. Avsluta med aubergine och ostsås.
Gratinera i ugnen i 40-45 minuter tills Moussakan fått fin gyllenbrun färg.
Servera gärna med grönsallad.
NJUT!!
Det bästa av allt är att det är en väl sammansatt måltid med tanke på fördelningen av kolhydrater, protein och fett. Dessutom är råvarorna av hög kvalitet som mättar och gör våra magar glada :)
hörrödudu, köttfärsen finns inte med i receptet ju...
SvaraRadera