onsdag 25 januari 2012

fråga om frön...

I morse fick jag en fråga om vad skillnaden mellan psylliumfrön och linfrön är, detta ger mig så klart anledning att skriva om dessa fantastiska små kompisar som har en mycket positiv inverkan på vår hälsa.

LINFRÖN
Dessa små bruna frön är toppen för våra tarmar och är rika på bra fetter. De kommer ursprungligen från Asien eller områdena kring Medelhavet. Linfrön har använts som livsmedel och medicin sedan antiken.
Det beror lite på var de är producerade, men innehållet av alfa-linolensyra (omega-3) kan vara enda upp till 50-60 procent. Förutom omega-3 innehåller de fler hälsosamma oljesyror som vi behöver, vilket gör dem värda att tillsätta i kosten varje dag. Man bör dock inte äta mer än en till två matskedar om dagen då linfrön innehåller cyanid som i för stora mängder hämmar syretransporten.

Omega-3 i linfrön kommer ifrån växtriket och den omega-3 som finns i fisk är ifrån djurriket, så man kan alltså inte byta ut fisk mot linfrön, eftsom det är olika fettsyror i dem, men de är bra att kombinera. Fisk behöver vi få i oss minst 3 gånger i veckan.

Hela linfrön tas inte upp av kroppen eftersom att skalet är för hårt för kroppen/magen att bryta ner, de åker hela, rakt igenom kroppen kan man säga...däremot sänker det GI-värdet i maten och har bra påverkan för tarmfunktionen om man äter dem hela. De bildar en skyddande gelé på insidan av tarmen. Om man lägger linfrön i blöt ender en dag ser man tydligt gelén som bildas.
Andra effekter förutom att ge tarmen skydd är:
  •  Förstärka kroppens immunförsvar.
  •  Gör huden mjuk & smidig, nagel & hårkvalitén förbättras.
  •  Bidrar till att minska besvär vid PMS & menstruation.
  •  Bättre skydd från hjärt- och kärl sjukdomar.
  •  Befrämjar inlärningsförmågan hos barn.
  •  Skärper koncentrationen hos både vuxna & barn .
  •  Har en antiinflamatorisk effekt och smörjer lederna.
  •  Skyddar mot vissa cancer former.
Eftersom att de innehåller så stor mängd omega-3 så är de känsliga för ljus, luft och värme i krossad form. Utsätts de för det så härsknar fettet lätt.
Krossat linfö bör förvaras svalt, mörkt och i en burk med tätslutande lock. Jag tycker att det bästa att göra om man vill ha krossat linfrö är att köpa hela och krossa dem själv i en mortel när det är dags att använda dem. På det viset har de inte utsatts för några av dessa effekter innan de kommer ner i magen. Köper man krossat linfrö i butiken har man ingen aning om hur de har hanterats innan de förpackades och hur länge de har varit krossade.

Jag tycker att man bör äta både hela och krossade linfrön för att få ut så många effekter av dem som möjligt. Äter man dem hela får man den bra effekten för tarmarna och magen, men kan inte tillgodogöra sig de bra fetterna som finns inuti. Krossar man dem får man ta del av allt de bra effekterna som innehållet ger. men...krossa dem själv!



PSYLLIUMFRÖN
Dessa små frön kallas även för "loppfrön" och har samma goda effekt för tarmar och mage som linfrön har. De passar perfekt att ha i bröd, på gröten eller i filen. Dessutom när de sväller så ger de oss en viss mättnadskänsla, vilket kan vara bra om man tex. vill gå ner i vikt.

Fröna hjälper till om man har en krånglig mage eftersom de sväller och gör att den får jobba mer.  De lösliga fibrerna minskar risken för tarmcancer och verkar kolesterolsänkande.

Hela psylliumfrön går precis som linfrön, hela genom kroppen. Inga näringsämnen tas upp utan det är de gelbildande fibrerna som är aktiva.

Så... ät frön, de är bra för oss, i lagom mängd!