tisdag 8 mars 2011

Hjärta, hjärna, tanke, känsla....

Vems är ansvaret när det gäller att ha en god hälsa?
Det självklara svaret som alla skulle ge är: jag själv...
Nu är det ju inte riktigt så att vi alla lever efter de "livsregler" vi tror att vi har eller skulle vilja ha.
Man kan faktiskt tro på fullaste allvar att man tränar 4 gånger i veckan fast man bara tränar 2 gånger... det var inte alls länge sedan jag insåg att jag själv levde i den "lögnen".
Hur kan nu detta gå till?
Jo, det kan ju vara så att man någon gång i dåtid har bestämt sig för att träna 4 gånger i veckan. Man planerar för det och tror att det alltid ska gå att följa planen. Rätt som det är så förändras något som i praktiken gör att det endast blir möjligt att träna 3 gånger i veckan, men hjärnan är kvar i "träna-4grr-i-veckan-stadiet". Som vi alla vet som har andra människor omkring oss så händer det saker som gör att vi får ta snabba beslut om förändring lite nu och då... det blir sjuka barn, möten dyker upp, det behöver storhandlas, städas, maken/makan behöver jobba över, någon behöver hjälp med något, en födelsedag dyker upp på en planerad träningsdag, barnen vill göra något som inte var planerat flera månader tillbaka (barn kan ju vara ganska impulsiva ;)) osv...
Vips så försvinner i genomsnitt 1 dag till i veckan ifrån träningskvoten, och så var det bara 2....

Där var jag kvar ganska länge faktiskt...om någon ställde frågan till mig om hur ofta jag tränade så svarade jag 4 gånger/vecka och jag trodde verkligen själv på det jag sa. För att det var min ambition.
Vid en tidpunkt skulle jag börja föra anteckningar kring min träning och det var då..... det var då jag upptäckte!!!!!  Jag tränar ju inte 4 gånger i veckan!!!!
Vad händer då? jo då fortsätter man att göra så här i ett tag till... medveten om att man inte tränar så ofta som man borde och har ständigt dåligt samvete för det, samtidigt som man är lite irriterad på saker som hela tiden dyker upp och tar min träningstid.... men hallå!! det är ju livet som hela tiden dyker upp...
Jag är en stark förespråkare av Mental träning och det här är ytterligare ett bra exempel på att mental träning fungerar bra för oss...snacka om att lura hjärnan

Tänk vad fantastiskt skönt att man bara kan få värdera om, tänka om och ändra på saker och ting.
Alternativet till det här är alltså att vara medveten om att jag tränar 2 gånger i veckan, fortsätta göra det och göra det med ett gott samvete. Att förstå och njuta av att jag gör det för att främja min hälsa är ytterligare en vinst. Acceptera livet med alla dess inslag av händelser.
Tänk att jag faktiskt hinner med hela livet OCH hinner träna mitt hjärta lite extra 2 gånger varje vecka!! Fantastiskt! Känslan av att ha kontroll och ta ansvar för min egen hälsa är skön att ha och att kunna var stolt över.

Naturligtvis får man inventera sig själv för att se vad man ska med hälsan till...
Vad ska jag ha min hälsa till?
Vad ska du ha din hälsa till?
Ska jag springa maraton, ska jag orka fjällvandra en vecka till sommaren, vill jag bara må bra, orka leka med barnen eller barnbarnen, orka med min fritid eller är mitt mål att bara komma ur sängen för tillfället?
Alla är vi olika och alla har vi olika stadier i livet att ta hänsyn till och leva i.

Det yttersta ansvaret för vår hälsa ligger alltså hos oss själva....
Naturligtvis är det viktigt att ha en långsiktig plan för sin hälsa, för om vi inte vet var vi är på väg så är det svårt att hålla sig kvar på banan, men vi ska inte glömma den lilla planeringen som är så viktig och ger oss känslan av att vi kan styra själva hur vi vill må.
Jag vet...ibland kan vi inte styra saker som händer oss, men vi kan i alla fall styra hur vi vill förhålla oss till det som händer och vilken attityd vi ska ha till det.

Kanske man kan fråga sig själv varje vecka:
Vad kan jag göra för min hälsa den här veckan?
Vilka tankar vill jag ha om mig själv och andra människor den kommande veckan?
Hur ska jag förhålla mig till livet närmaste veckan?
Hur vill jag må under veckan som kommer?

Tänk om man kan bestämma det...tänk om ansvaret är mitt...