söndag 9 oktober 2011

Hälsosamma Isodieten


I våras när jag bestämde mig för att bli "isodietencoach" bestämde jag mig också för att påbörja mitt eget isoliv för att kunna känna effekter och uppleva de positiva sidorna av dieten.
Ordet diet förresten...mina tankar far direkt till konstiga kostupplägg som inte är bra för oss och som oftast är ganska hysteriskt utformade. Men slår man upp ordet diet i en ordbok så betyder det faktiskt "kosthållning", alltså ett sätt att äta, det kan därmed handla om att gå ner i vikt, gå upp i vikt eller vara viktstabil.
I isodieten är vetenskapens vassaste verktyg samlade när det gäller att förebygga olika sjukdomar, lindra många av våra vanligaste sjukdomar och besvär samt minska i vikt.

Namnet isodieten är hämtat från isokalorisk diet. ”Iso” kommer från grekiskan och betyder lika. Isokalorisk diet innebär därmed en diet med lika många kalorier från de olika näringsämnena kolhydrater, fett och protein. På detta sätt får vi en lågkolhydratdiet med något högre fettinnehåll, men framför allt med mer protein, än vår traditionella kosthållning.
Det höga proteininnehållet gör oss ordentligt mätt, vilket är en viktig förutsättning för att klara frestelser som skräpmat, godis och snacks utgör.

När jag började min förändring av kosthållningen var de största skillnaderna att jag åt lite mer protein än jag gjorde tidigare, jag åt mellanmål varje dag, vilket jag inte alltid gjorde innan och jag minskade kolhydratinnehållet i middagarna. Själv tycker jag att det inte var så stora förändringar men resultaten har varit fantastiska.

Här kommer några saker jag har lagt märke till under tiden från maj till oktober i år.
  • Jag är aldrig vrålhungrig, och är jag det är det för att jag har slarvat med mellanmålen.
  • Sötsuget på kvällarna, som ofta kom tidigare, är numer nästan obefintliga.
  • Det är väldigt lätt att laga till recepten, få ingredienser och inga konstiga råvaror.
  • Min energinivå räcker hela dagen, tidigare har jag alltid haft en "dip" vid 15-tiden.
  • Jag har alltid energi när det är dags för träning.
  • Jag känner mig glad och nöjd i kroppen.
  • Min hy har aldrig varit bättre än nu.
  • Jag har blivit väldigt uppmärksam på att min kropp reagerar när jag ger den dålig mat (vilket händer ibland...) uppsvälld mage, trött och obehaglig känsla efter måltider.
  • Magen mår alltid bra.
  • - 9 kilo på vågen! (som en trevlig bieffekt)
Så jag kan inte annat säga än att isodieten är fantastisk och hälsosam på alla sätt och vis, den känns optimal och det är en livsstil jag numer inte vill vara utan.

Efter nyår kör jag igång min första isodietenkurs och hoppas på många deltagare som vill få samma effekter som jag.