fredag 16 december 2011

Njut av julen!



Oftast upplever vi det som att december går väldigt fort och helt plötsligt är det jul...Jag reflekterade tidigare i veckan bara vad som sägs på facebook i alla uppdateringar "tänka att det snart är jul" hur kunde den här månaden gå så fort" "hur gick det till att det är julafton nästa vecka" och liknande citat. Jag håller med alla om den saken men jag tror att det finns en hel del verktyg att använda sig av för att förlänga den härliga känslan av december och julen.
  • Planera vad du ska hinna göra innan ju. Vilka klappar ska köpas in, när ska du göra det och hur lång tid kan det ta. När du planerar, skriver in i almanackan och bestämmer en tid för det så behöver du inte ha allt i huvudet. Fokusera på det som ska göras för dagen!
  • Tänk igenom vad som känns viktigt för dig med julen. Finns det saker du gör som du alltid har gjort, men som du egentligen inte har någon behållning av, kanske ingen annan har det heller..
  • Planera in stunder av mys och återhämtning även innan jul. Det är lätt att tänka att man ska slappna av och ta det lugnt efter julafton och när man ska vara ledig, men det behöver inte vara långa stunder som gör att känslan av stress reduceras.
  • Njut av de saker du gör, oavsett om det är baka pepparkakor, göra julgodis, skriva julkort eller slå in julklappar. Bestäm dig för att det är mysigt och var i stunden när du gör det! Då känns det genast som saker som fyller på ditt "må-bra-konto" istället för saker som måste göras.
  • Lägg din energi på saker du kan påverka. Gå inte omkring och muttra för att det inte finns någon snö...det kommer i alla fall inget för att du gör det. Sura inte för att sillsorten är slut på Ica som du skulle ha, prova en annan smak istället.
Förra vecka fick jag veta att min käre make skulle åka i väg på en liten tripp till Kina under en vecka så här alldeles innan jul, vilket han också gjorde i går morse. Min spontana känsla var så klart: Ååhhhh, nu när vi har så mycket att göra!! Men... eftersom jag ständigt tränar på att analysera var jag känner och varför, så tog det inte så lång tid för mig att snabbt göra ett överslag och inse att det inte är så himla mycket att göra. Det är mest en känsla vi har inför julen tror jag. Är det verkligen så mycket mer att göra än en vanlig månad? Jag vet inte...

Vi satte oss i alla fall ner och strukturerade vilka julklappar som skulle inhandlas och när det var möjligt att göra det. Ordnade julkort och en tid för att skriva dem. Istället för att som vanligt (måste jag erkänna) göra det där med julkort sent någon kväll och med en känsla av "måste göras"ändrade vi taktik för det i år. Vi kokade lite glögg, tände ljus och satte oss hela familjen vid köksbordet för att tillsammans göra det, alla skrev sitt eget namn på korten och det blev helt plötsligt en mysig stund.

Så..med maken i Kina och de flesta uppdrag utträttade, har jag nu en ganska lugn vecka framför mig och kanske kan vi hitta några extra saker att mysa med i julfriden som vi annars hoppar över för att det "inte finns tid".

Jag är beredd, och jul blir det alldeles snart. Lika bra att börja njuta redan nu så blir ledigheten efter jul ännu mer harmonisk!

När tänker du börja njuta?