måndag 28 november 2011

Utmaning

Vanligtvis brukar vi inte behöva fler utmaningar än vi redan har i december, då det ses som en månad med väldigt många aktiviteter och mycket som händer. De allra flesta har mycket att göra den här månaden och ofta hör jag uttrycket "det är så mycket i december".

Jag tänker under kommande månad ge mig själv en utmaning och är det någon som vill hänga på så...varsågod, den här får du av mig :)
Utmaningen är liten, den skapar hälsa och förebygger stress. Många gånger är det en liten, liten förändring som krävs för att skapa stora resultat och den här insatsen tror jag kan påverka känslan av stress kring julmånaden som många människor uttrycker.
Så här tänkte jag... om jag medvetet tänker på att ta 10 djupa andetag, 3 gånger per dag så blir det sammanlagt några minuters avslappning som jag inte skulle ha annars. Det låter kanske inte så svårt och det är det inte heller. Utmaningen ligger i att faktiskt komma ihåg att göra det.
Det smidigaste när man ska föra in nya rutiner är att göra det i samband med något annat som man redan gör regelbundet.
Dessa 10 andetag skulle jag kunna ta
  • före mina måltider, alltså vid frukost, lunch och middag. Då kanske det skapar ett lugn inför måltiden också som annars kan gå av bara farten om man inte tänker till.
  • vid 3 toalettbesök under dagen, som för övrigt är den perfekta stunden att andas ut. Då får vi (förhoppningsvis) vara ensamma, det är någolunda tyst, och vi kan faktiskt sitta en minut extra utan att det märks :)
  • när jag borstar tänderna och vid ett tillfälle till under dagen.
  • när jag kör bil, för det gör jag oftast 2 eller 3 gånger varje dag.
Alla har säkert själva många bra tillfällen att göra det, och hittar man inga kan man helt enkelt ställa mobilens larm tre gånger under dagen och ta sig tiden ändå.

Det kan tyckas att det här kanske inte spelar så stor roll eftersom att vi andas hela tiden ändå, men det gör det.
Bara det att vi blir medvetna om att vi gör det och att vi gör det för vår hälsas skull, hjälper till i att skapa en lugn känsla. Dessutom är det toppen att låta luften få komma långt ner i lungorna några gånger om dagen för så andas vi inte hela tiden, jag lovar...

Nu när jag plockade upp advetssakerna så ställde jag fram fyra kompisar som hjälper mig att andas, mina "adventsbarn" som med frid vakar över vårt köksbord. Dessutom lyser de upp det fantastiska ordet HARMONI som också finns vid vår matplats.



Vill man skapa en ny vana bör man göra det varje dag i 21-28 dagar för att få det hållbart, så tänk om det är så att jag antar den här utmaningen under december och sen råkar det bli en bra vana som påverkar min hälsa i positiv riktning för alltid, vore inte det bra??

Jag tänker välja att andas ordentligt under december, hur tänker du göra?